Добре дошли на територията на SciSens!

Това е сайт, който двама ентусиасти създадоха, за да осигурят място за изява на младите и любознателни хора, интересуващи се от научна и екологична журналистика.

Защо Science Sensе? Вероятно „усещане за наука“ ще прозвучи като оксиморон на мнозина. И с пълно право! Науката не се доверява на сетивата, а на доказателствата и фактите, на обективното, рационалното и репликабилното. В почти същото се кълне и журналистиката.

Обаче науката не е само това. Нито журналистиката. Човек се убеждава едва когато им се отдаде страстно и безусловно.

Двете сфери взаимно се привличат и отблъскват като полюсите на магнитите. И двете са притегляни от гравитацията на непознатото и движени от обществената си мисия. Ала понякога се разминават в очакванията си една за друга.

Независимо от всичко обаче тяхната симбиоза е предопределена, а днес – даже насъщно необходима. В епохата на комерсиална наука и фалшиви новини, пандемии и инфодемии онзи, който знае как да открива истината и да анализира критично, е „окат сред слепците“, бродещи насред информационния океан.

На практика наука и журналистика могат да си бъдат взаимно полезни. Качествената наука може да бъде не само обект на журналистиката, но и неин учител. Най-малкото, защото ако иска да оцелее в ерата на всякакви изкушения, самата журналистика трябва да се държи като наука. Журналистиката пък може да ѝ върне услугата, като повиши научната грамотност и интереса към изследователската работа и екологичните проблеми сред обществото. Ситуация, в която няма губещи!

Приятно четене!

Запознайте се с нашия екип!

Десислава Андреева

Главен редактор

Татяна Асенова

Редактор, уеб дизайнер

Главен редактор и един от ентусиастите зад SciSens. Преподавател по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Носител на Академичната награда на Община Велико Търново за 2002 г. Защитава докторат по история на журналистиката в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на книгите „Политиката е нашата душа“ (2017), „Подменената журналистика“ (2016, в съавторство) и др. Преподава дисциплината „Научна и екологична журналистика“.

Управляващ партньор в софтуерната компания „Ефедра-ТК ООД“. Студент във Великотърновския университет с профил „Връзки с обществеността“ със силен интерес към научна и екологична журналистика.  Изучава и Front-end уеб програмиране в Софтуерния университет в гр. София като продължаващо обучение. Занимава се с уеб дизайн и внедряване на ERP системи и има огромен интерес към науката, академичното писане и проучванията. В SciSens извършва дейността на уеб дизайнер, редактор и автор на публикации